Канцеларија за младе општине Кула организовала је информатичку обуку за особе са инвалидитетом. Обука је организована у сарадњи са Агенцијом „Свети Сава“ из Чачка, која се бави додатним образовањем одраслих, деце и особа са инвалидитетом већ дуги низ година, а послови се обављају у сарадњи са Националном службом за запошљавање већ 14 година у назад.

Свим полазницима омогућена је потпуно бесплатна информатичка обука, као и књиге неопходне за обуку, и добри услови – простор опремљен рачунарима који је Канцеларији за младе општине Кула уступила на коришћење Народна бибилиотека Кула, на чему смо им посебно захвални. Сви полазници ће након завршене обуке добити сертификат који се зове ЕЦДЛ Старт и који је признат у више од 140 земаља у свету. ЕЦДЛ значи Еуропеан Цомпутер Дривинг лиценце тј. европска компјутерска возачка дозвола. Обуком је омогућена основу познавања рада на рачунару коју послодавци обавезно траже и са којом незапослена лица могу да конкуришу уз квалификације и школску спрему које од раније поседују како у нашој земљи, тако и у иностранству. Како се знање рада на рачунару данас рачуна као писменост, веома је важно да га стекну сви, посебно особе са неком врстом инвалидитета како би и они имали могућност бржег запослења, што је посебно у интересу КЗМ општине Кула.

Према речима координаторке за младе програм ове информатичке обуке обухвата учење неколико модула кроз које ће се полазници упознати са концептима информатичких технологија, употребом компјутера и управљањем документима, као и обрадом текста и табеларним калкулацијама.

Полазници ове обуке су особе са неким мањим инвалидитетом како би могли да прате наставу, а КЗМ Кула посебно истиче да ће се уложити адекватан труд и рад како би се обуке завршиле успешно и како би уз један систематичан и темељан рад омогућили свим полазницима да савладају програм обуке и успешно положе завршне тестове из свих програма.

 

извор

Share

Виртуелна библиотека Србије

cobiss

Цитат

"Књиге не дирамо и не читамо. Понекад, из очајања узмемо понеку књигу и када се изненада суочимо са њеном лепотом и памећу, то нас дотуче. Боље је да нисмо ни узимали. Не бисмо знали како је празно и пусто живети без књига". - Душко Радовић

Copyright Narodna Biblioteka Kula © 2013. All Rights Reserved.