Радионица еБиблиотекар/еКњижничар одржана је 24. маја у Градској библиотеци „Др Ђорђе Натошевић“ у Инђији у оквиру пројекта Библиотеке за ново доба који заједнички воде ИАН Међународна мрежа помоћи из Београда и Градска књижница и читаоница Винковци. Представници библиотека учесница овог програма из Србије (Кула, Инђија и Бачка Паланка) и Хрватске (Винковци, Вуковар, Илок, Жупања и Дреновци) имали су прилику да се упознају са концептом телецентара, односно места у заједници која пружају приступ рачунарима, интернету и помажу грађанима да дођу до информација и знања уз помоћ модерних технологија. Као увод у радионицу, професор Жељко Вучковић са катедре за библиотекарство Педагошког факултета у Сомбору одржао је предавање Дигитална одисеја: компетенције библиотекара за рад у електронском окружењу. Након тога су Борко Вујадиновић и Гордана Станков Стојиловић из ИАН Телецентра, представили могућности и начине на које библиотеке у нашем окружењу могу да функционишу и као телецентри.

Практична знања и искуства из дугогодишњег рада на дигиталном описмењавању и професионалном оснаживању грађана, посебно оних који припадају најрањивијим групама, пренета су партнерским библиотекама. ИАН Телецентар је библиотекарима пренео и своје детаљне планове и програме за обуку за рад на рачунарима, који ће бити драгоцени ресурс партнерима у спровођењу нових услуга које ускоро креће у библиотекама. То су пилот ИТ обуке прилагођене за младе незапослене особе, старије и особе са инвалидитетом у локалним заједницама. У оквиру овог прекограничног пројекта који финансира Европска унија, планирано је да најмање 280 особа из градова укључених у пројекат добије обуку за рад на рачунару и активно тражење посла кроз библиотеке учеснице пројекта из Хрватске и Србије.

На радионици су подељени и ЕЦДЛ сертификати библиотекарима који су до сада положили 4 ЕЦДЛ испита и тако стекли право на Европску компјутерску возачку дозволу. Они ће бити водеће снаге својих библиотека у будућем изграђивању нових услуга подршке својим члановима у приступу знању уз коришћење нових технологија у библиотекама.

 

 

Share

Виртуелна библиотека Србије

cobiss

Цитат

"Књиге не дирамо и не читамо. Понекад, из очајања узмемо понеку књигу и када се изненада суочимо са њеном лепотом и памећу, то нас дотуче. Боље је да нисмо ни узимали. Не бисмо знали како је празно и пусто живети без књига". - Душко Радовић

Copyright Narodna Biblioteka Kula © 2013. All Rights Reserved.