kula-u-proslostiУ суботу, 20. априла, на штанду Градске библиотеке и читаонице Винковци, а у склопу 17. Сајма здравља представљенје пројект прекограничне сарадње Хрватска – Србија Књижнице/библиотеке за ново доба (Libraries for a New Age).


На представљању пројекта говорили су: Емилија Пезер, директорица Градске библиотеке и читаонице Винковци, Иван Стојиловић, председник ИАН-а – Мрежа међународне помоћи, Тихомир Маројевић, пројект менаџер, Градска библиотека и читаоница Винковци и Гордана Станков Стојиловић, пројект менаџер, ИАН – Мрежа међународне помоћи Београд, која је између осталог рекла:
Библиотеке за ново доба су пројект који удружује осам библиотека и то три из Србије, те пет из Хрватске и оне се имају циљ да размјене искуства и појачају сарадњу између књижница односно библиотека. На овом Сајму имали смо прилику видети све представнике који суделују у овом пројекту који су представили своје књиге и издања како би се што боље повезали путем овог пројекта, рекла је Гордана Станков Стојиловић, пројект менаџер, ИАН – Мрежа међународне помоћи Београд.


Пројект је то који ће у годину дана, колико је предвиђено његово трајање, омогућити едукацију особља библиотека, с циљем да онда ти исти библиотекари своја знања преносе корисницима библиотека, с посебним нагласком на особе угрожене на било који начин. Да ли је реч о незапосленим особама, женама, корисницима старије животне доби или младима зависи ће од тренутних потреба и могућности.


На крају рецимо да је то пројект којег финансира Европска унија, а спроводе га ИАН – Мрежа међународне помоћи Београд и Градска књижница и читаоница Винковци, уз партнере библиотеке из Илока, Вуковара, Жупање и Дреноваца из Хрватске, те библиотеке из Куле, Старе Пазове и Инђије из Србије.

Share

Виртуелна библиотека Србије

cobiss

Цитат

"Књиге не дирамо и не читамо. Понекад, из очајања узмемо понеку књигу и када се изненада суочимо са њеном лепотом и памећу, то нас дотуче. Боље је да нисмо ни узимали. Не бисмо знали како је празно и пусто живети без књига". - Душко Радовић

Copyright Narodna Biblioteka Kula © 2013. All Rights Reserved.