„Сребрни сурфери“, такмичење бака, дека и њихових унука у коришћењу Интернета и рачунара које је део прекограничног пројекта Библиотеке за ново доба одржаће се 30. октобра 2013. са почетком у 12 часова у просторијама Народне библиотеке Кула, у улици Лењинова 16. у Кули.

 

Такмичарски парови (бака/дека старији од 55 и унук/унука млађи од 13 година) из хрватских и српских градова који су се пласирали у финале решаваће онлајн квиз са питањима из најразличитијих области помоћу претраживања интернета. Прва награда је лаптоп рачунар, а специјална награда биће доделјена такмичарском пару који буде имао најстаријег такмичара.


Такмичење трећу годину за редом организује ИАН Међународна мрежа помоћи, а ове године оно по први пут има међународни карактер јер такмичари долазе из Србије и Хрватске. Догађај је део прекограничног пројекта Библиотеке за ново доба који предводе ИАН из Београда и Градска књижница и читаоница из Винковаца, а чији је циљ да унапреди капацитете библиотека, подржи размену искустава и знања библиотекара из Хрватске и Србије и допринесе интеркултуралној сарадњи. Пројекат је финансиран из претприступних фондова Европске уније. У спровођењу пројектних активности учествују још 4 партнерске библиотеке из Хрватске (из Илока, Вуковара, Дреноваца и Жупање) и 3 из Србије - Народна библиотека „Др Ђорђе Натошевић” из Инђије, Народна библиотека Кула и Народна библиотека „Велјко Петровић“ из Бачке Паланке. Библиотеке учеснице организовале су и основне курсеве коришћења рачунара за пензионере, особе са инвалидитетом и за младе незапослене у циљу унапређења дигиталне инклузије својих суграђана.

Share

Виртуелна библиотека Србије

cobiss

Цитат

"Књиге не дирамо и не читамо. Понекад, из очајања узмемо понеку књигу и када се изненада суочимо са њеном лепотом и памећу, то нас дотуче. Боље је да нисмо ни узимали. Не бисмо знали како је празно и пусто живети без књига". - Душко Радовић

Copyright Narodna Biblioteka Kula © 2013. All Rights Reserved.