Традиционално и ове године 30. октобра 2013. одржано је такмичење за баке и деке и њихове унуке у сналажењу на Интернету и у раду на рачунару. Такмичарске парове чинили су бака или дека старији од 55 година са унуком млађим/млађом од 13 година. Финално такмичење Сребрни сурфери одржано је у Народној библиотеци у Кули у оквиру прекограничног пројекта Библиотеке за ново доба.

 

Ове године такмичење је по први пут имало међународни карактер јер је на њему учествовало 10 парова из Србије и Хрватске који су прошли квалификациона такмичења у библиотекама у својим локалним заједницама. Задатак је био да што брже и тачније одговоре на 30 питања у онлајн квизу користећи Интернет за тражење информација. Победнички пар су бака Ана и њена унука Анита из Винковаца које су освојиле лаптоп рачунар. Другу награду дигитални фотоапарат освојили су бака Зорица и унук Ђорђе из Бачке Паланке.


         Такмичење је део пројекта Библиотеке за ново доба који ИАН Међународна мрежа помоћи и Градска књижница и читаоница Винковци спроводе у сарадњи са партнерима: Народном библиотеком "Др Ђорђе Натошевић" из Инђије, Народном библиотеком "Вељко Петровић" из Бачке Паланке и Народном библиотеком Кула са српске стране, и Градском књижницом Вуковар, Опћинском народном књижницом Дреновци, Градском књижницом Жупања, и Градском књижницом и читаоницом Илок са хрватске стране. Пројекат се финансира из ИПА средстава прекограничног програма Србија-Хрватска. Такмичењу је, поред директорице Народне библиотеке Кула Снежане Таталовић - присуствовала Драгица Јотановић испред општине Кула и Јелена Милићевић - координаторка Канцеларије за младе.


         Баке и деке заједно са својим унуцима имали су прилику да покажу своје ИТ вештине које су стекли током обуке организоване у својим локалним библиотекама. Сви старији такмичари прошли су кроз обуку за рад на рачунару где су се упознали са до тада њима непознатим виртуелним светом. Такмичење је допринело склапању нових пријатељстава између чланова библиотека из Србије и Хрватске као и промоцији интергенерацијске сарадње у подизању нивоа дигиталне писмености старијих грађана и грађанки који су међу најискљученијима када је у питању коришћење модерних ИТ технологија.

Share

Виртуелна библиотека Србије

cobiss

Цитат

"Књиге не дирамо и не читамо. Понекад, из очајања узмемо понеку књигу и када се изненада суочимо са њеном лепотом и памећу, то нас дотуче. Боље је да нисмо ни узимали. Не бисмо знали како је празно и пусто живети без књига". - Душко Радовић

Copyright Narodna Biblioteka Kula © 2013. All Rights Reserved.