Овај историјски трилер о последњим данима римског императора Галерија Максимијана с почетка ИВ века, који се од дачког говедара уздигао до царског достојанства, користи елементе криминалистичког романа и лирске прозе, али истовремено сецира психолошки профил једног владара, његово поимање власти и њеног утицаја на човека који је носи.
У успелој романескној реконструкцији једног давно минулог времена на територији данашњег Балкана, пред читаоцима се на убедљив начин оживљава доба ширења хришћанства и рађа универзална прича о заблудама и краху преамбициозних идеја о уједињењу света. Геостратешки положај центра Источног римског царства, шарена демографска карта тадашње Горње Мезије, коју су насељавали Трачани, Дачани, Карпи и Бастарни – чине сликовит миље једног суровог и тешког времена, где се одвија радња пуна преокрета и изненађујућих перипетија.
У улози приповедача нашао се Галеријев ратни друг, легионар Леокрит, који је дошао да због личне освете убије овог владара Источног царства, док је место дешавања – августова летња резиденција Фелиx Ромулиана – данашњи Гамзиград у Србији. Користећи се знањем о прогонима хришћана и мало познатој историјској личности Галеријевог сина Кандидијана, те његовој парадоксалној судбини, Миомир Петровић написао је роман који се чита у једном даху.

Galerijeve-vatre-Miomir-Pet

Share

Виртуелна библиотека Србије

cobiss

Copyright Narodna Biblioteka Kula © 2013. All Rights Reserved.