nigde nema te jelena bacic alimpic v„Јер некад је лакше умрети него волети.“ Изабела Месини

Љубав се не бира, баш као ни смрт.

Роман Нигде нема те проткан је најдубљим емоцијама и моралним дилемама о добру и злу, о љубави и мржњи, о животу и смрти, поверењу и захвалности у тешким животним околностима.

Јелена Бачић Алимпић, ауторка данас најчитанијих романа на српском језику, написала је бритко и вешто, изузетну причу о несвакидашњој ратној хероини.

Све је негде у небесима већ одавно записано. Не можеш се одупрети судбини, нити прескочити ноћ или дан. Волела бих да га нисам толико волела. Онда можда не бих била спремна да починим злочин, ако се злочином зове то што сам учинила.Смемо ли судити неком ко је жртвовао све због љубави? Како је једна млада жена својом храброшћу, снагом своје посвећености и љубави узбуркала италијанску и светску јавност непосредно после Првог светског рата?

Изабела Месини, паметна и саосећајна девојка из малог сицилијанског села, пријављује се за болничарку Црвеног крста како би побегла из куће своје мајке. У вихору ратних страдања, многи рањеници проћи ће кроз спретне Изабелине руке у малој пољској болници на Доломитима. Једног дана ту довозе Марка, ратног извештача из Србије који је тешко рањен, и Изабела добија задатак да се након операције стара о њему.

Током дугих, тешких дана Марковог опоравка Изабела са њим развија необичан однос: иако странци, они ће се разумети без много речи. Мада знају да њихова веза осуђена на пропаст, љубав ће бити јача од свих правила и ограничења. Али, када после завршетка рата Изабели прошлост покуца на врата, почеће драма њеног живота о којој ће причати читава Италија.

 

Share

Виртуелна библиотека Србије

cobiss

Copyright Narodna Biblioteka Kula © 2013. All Rights Reserved.